19 Temmuz 2013 Cuma

CAPPADOCİA TATİL ZAMANI

Tatil yapmak ayrıcalıktır.Her insan tatil yapmak ister,olağan üstü güzellikler görüp, o bölgenin en güzel yerlerini gezmek ve ayrıca o yöreye ait yemekleri yemek için sabırsızlanır.İnsan bunun için yaşar,çalışmaktan bıktığında bir yerlere gidip görmek ister. İşte öyle bir yer dir cappadocia huzur verir insana insanları cana yakın her yeri güzeldir kışını görmek yazını yaşamak kadar harika ve etkileyici olmasa ne bu zaman nasıl geçer kimse bilmez.Doğa harikası manzarasıyla insanın içine rahatlık verir.Balonlarla uçup etrafı gezmek yeni insanlarla tanışıp bişeyler içmektir cappadoica. Her insanın gezip görmesi gereken bir bölgedir cappadocia.Sizler hala bu yazıyımı okuyorsunuz hadi sizde gelin görün,tadın güzelim yeri.

Kapadokya Gezilecek Yerler - Kapadokya Tarihi Mekanlar

Günümüzden milyonlarca yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Göllüdağı'nın çıkarttığı lavlar ve yine milyonlarca yıllık bir serüvenle şekillenmiştir Kapadokya. Kızılırmak'ın bereketli suyu ile 20'yi aşkın medeniyete ev sahipliği yapan Kapadokya'nın belli başlı sakinleri Hitit, Frig, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi uygarlıklardır.

El Nazar Şapeli: El Nazar vadisinde yer alan şapel, Orta Bizans Devri'nin karakteristiği olan olan bir plan şemasına sahip. Duvarlarında İncil'den alınma konulara sahip zengin freskolar bulunuyor. Peri bacasının içine oyulmuş El Nazar Kilisesi, 10. yüzyılın sonuna tarihleniyor.

10. yüzyılın ilk yarısından bir başka dinsel yapı, Theotokos-Hagios Georgeosloannes Kilisesi. Zengin konuları içeren duvar süslemes, İsa, Meryem ve St Georgeos'un yaşamı ile ilgili. Aynalı Kilise diye bilinen yapı duvarları geometrik örneklere sahip freskolarla kaplı.
Aksaray'a 40 km uzaklıktaki Ihlara Vadisi ise yörenin en görkemli ve en güzel doğa oluşumu. AKsaray - Nevşehir kara yolunun 11. kilometresinden girerek ulaşılan bu vadide, 13. yüzyılın sonuna ait süslemeler bulunuyor.
Kapadokya'nın ünlü yeraltı şehirlerini de gezmeden olmaz tabi. Başka hiçbir yerde benzeri bulunmayan bu yapılar, Kapadokya'nın jeolojik yapısına özgü. Kaymaklı Yeraltı Şehri, Özkonak Yeraltı Şehri, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Acıgöl Yeraltı Şehri, Tatlarin Yeraltı Şehri, Mazı Yeraltı Şehri ve Özlüce Yeraltı Şehri'nden hangisine yakınsanız ona doğru bir gezinti yapın. Yeraltının 7 kat altına inen bu şehirlerde nefes almak oldukça farklı bir his...

VİDEOLAR

KAPADOKYA DA BALONCULUK

HALICILIK

Halı ve kilim dokumacılığı, Anadolu’ya Selçuklularla birlikte gelen bir el sanatıdır. Bu el sanatı, 1202 yılından itibaren düzenli yerleşime geçen Avanos’ta da yapılmaya başlanmış, Osmanlılar zamanında ise, Avanos; dokumacılıkta önemli merkezlerden biri olmuştur.
Avanos’un erkekleri çanak ve çömlekçilikle uğraşırlarken, kadın ve kızları da halı ve kilim dokumuşlardır. Avanos’un bütün kadın ve kızları istisnasız bu el sanatını bilirler. Her evde bulunan “istar” adı verilen tezgahlarda, el emeği göz nuruyla, halılar, kilimler, seccadeler, yastıklar, minderler, heybeler, çuvallar ve yolluklar dokumuşlardır. Dokunan halıların bütünü ; cehri, ceviz kabuğu, serkile, gümüş süpürge, ayva yaprağı, zerdali kökü, narpuz, güvelek, üzüm çekirdeği gibi tabii kök boyalarla boyanmış iplerden dokunur. Halı desenleri olarak, havva başlı, arabelli, çubuk suyu, mihraplı, dersin göbeği, yılanlı bahçe, zambaklı gibi Avanos’a özgü desende halılar üretilir.
Evin ihtiyaçları yanında genç kızların çeyizlikleri özenle dokunmuş, ayrıca 1945-1975 yılları arasında ticari amaçlı olarak, leblebili, kollu, adı verilen piyasa halıları geceli-gündüzlü çalışmayla üretilerek, ev ekonomisine çok önemli katkılar sağlanmıştır. Dokumacılıktaki teknoloji ile kız çocuklarının orta ve yüksek öğrenime yönelmeleri, yıldan yıla bu el sanatlarının büyük oranda azalmasına neden olmuştur. El emeği göz nuru dokumacılık ata sanatı ilçede ve köylerinde bir kaç atelyede kök boyalı ve Avanos’a özgü desenli halı üretilerek, ilçe merkezinde bulunan büyük atelyelerde el dokuması halı dokunarak, ilçeye gelen turistlere satılmaktadır.

Kapadokyada EL Sanatları












CAPPADOCİA YEMEKLERİ










UÇHİSAR KASABASI